fredag 21 december 2007

Ryan och hans flygstollar

Ryans luft är lite billigare än annan luft. Men det är för att när man använder Ryans luft så får man ingenting utöver just luft. Eller nja, en plats att sitta på. En flygstol.

Allt annat måste man betala för. Det kan vara vatten, bagage, eller möjligheten att vara en av de första att välja plats i planet. För stolarna har inga nummer - då spar ju Ryan pengar.

Flygstolen man "hyr" av Ryan är sparsmakad. Benutrymmet är väl tilltaget om man är dvärg, men väl tajt om man är kort. Ryan har inte ens kostat på en stolficka för hans in-flight magazine. Och efter alla har gjort sin flygshopping så ser Ryan till att alla tidningar samlas in så att han inte förlorar några cent euro där.

När jag tänker på det så är jag förvånad att man slipper betala extra för sittplats. Ryan sitter säkert och funderar på hur man kan komma undan med att sälja ståplatsbiljetter. Kan bli intressant när det blir stora luftgropar (leder kanske till stora ormgropar?). Och då kanske man kan ta extra för preventivmedel med företagets logga på.

En smart idé som Ryan dragit stor nytta av är att sänka vikten för bagage från det vanliga 20 kg till det snåla 15. Jag som alltid tar med mig för mycket grejer drar alltid nitlotten här. Nu lyckades jag bara ha 5 kg övervikt och fick av någon konstig anledning bara betala för 3 kg. Kanske tyckte damen bakom disken synd om mig.

En liten reflektion: om man får betala extra för bagaget som ska med in i flygplanet så kan man väl lika gärna betala extra för vikten man tar med sig som person. Om du väger 125 kg och har en väska på 15 kg så blir det ju tyngre för planet än om man väger 75 kg och har en väska på 25 kg. Lik förbannat så får den med 100 kg totaltvikt betala en massa extra. Men det kanske skulle vara lite diskriminerande att ta extra betalt för människors övervikt?

Nu när Air Malta tagit jullov så har man dock inte så mycket till val. Och med Ryans luft kan man spara någon euro. Om man inte äter, dricker, tar med sig bagage, behöver benutrymme, service, försäkring, eller något annat "extravagant" vill säga.

Inga kommentarer: