söndag 2 december 2007

Mamma/flickvän, flickvän/mamma - på Malta detsamma?

Malteser bor hemma länge. Oftast tills de gifter sig. Den maltesiske mannen behöver nämligen någon som tar hand om honom. Någon som tvättar, diskar, städar, lagar mat, och andra hushållsmässiga (och icke-hushållsmässiga) behov. Den maltesiske mannen vill koncentrera sig på sitt jobb. Eller på att göra sånt som är roligt. Som att tvätta bilen.

Så den maltesiske mannen lär sig inte ens hur man kokar vatten. Han kan inte stryka sin skjorta. Han vet inte vad som ska in i 40 grader och vad som ska in i 60.

För när den maltesiska mannen träffat den rätta så har han någon som tar över mammarollen. Som ser till att maten står på bordet när han kommer hem. Som tvättar och stryker hans kläder. Som tar hand om honom.

Könsrollerna är sedan urminnes tider cementerade. Till den maltesiske mannens fördel verkar det som. Men det är kanske inte så här överallt. Det kanske finns "jämlika" och "moderna" förhållanden även på Malta. Det kanske bara är jag som målar upp en massa negativa nidbilder av malteserna. Det kanske bara är jag som är en jävla gnällspik?

Då ber jag om ursäkt för det.

Inga kommentarer: